A módszerről

Mi a NéMó, vagyis a Nevelési Módszer?

A Nevelési Módszer, vagy ahogy egyre többen ismerjük, használjuk és szeretjük, a NéMó, szövetségünk, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) módszertani leírása a cserkészek neveléséhez.

A NéMó a Nevelési Koncepcióból nőtte ki magát - annak tulajdonképpen szerves folytatása, gyakorlati célokat szolgáló, egyszerűsített változata. A Nevelési Koncepcióról bővebben az oldalon lejjebb görgetve olvashatsz.

Egyszerűsítés - A FOKOZATOK

Mivel sok csapatban segédőrsvezetők vezetnek őrsöt, ill. az őrsvezetők is bonyolultnak és túl sok felkészülési időt igénylőnek tartják egy NéMó-s őrsi foglalkozás megtervezését, úgy gondoltuk, három fokozatra bontjuk a NéMó-t. A harmadik fokozat a nevelési módszer teljes változata, lefele haladva a második és az első fokozat pedig ennek egyre kevesebb elemét tartalmazza. A minimalizált első fokozat lényege, hogy az eddigi rendszer szerint működő őrsi gyűlések tematikailag megmaradnak, de közben kibővülnek a NéMó egyes elemeivel.

OV-tajolo_2016_1_alapok.pdf

Hogyan működik a Nevelési koncepció?

PDF-formátumban elolvashatod hosszabban is, de ha lenyitod, akkor pár szóban összegezzük számodra.

Röviden összefoglalva az új nevelési koncepció lényege:

 • Egyformák a nevelési célkitűzések minden csapatban, de hogy ezeket hogyan érik el, milyen mértékben, az egyénre szabott.

 • Van egy közös minimum, amit minden nevelési szinten elvárunk a cserkészektől.

 • A gyerek az őrsvezetővel együttműködve, a koncepció által szabott mederben, de maga választja meg, hogy miben szeretne fejlődni, és milyen mértékben.

 • A gyerek lehetőséget kap, hogy értékelje a saját fejlődését.

 • Az őrsi munka keretmesére épül.

 • Egy konkrét keretmese fél évig, 1 évig tart.

 • A nevelési koncepció sosincs kész, hanem folyamatosan fejlesztve van.

Az újdonságok:

 • személyre szabottan fejlődik a gyerek,

 • a saját választása alapján,

 • majd önmagát értékeli, hogy mennyire teljesítette kitűzött céljait,

 • egy 3-5 őrsi összejövetelből álló őrsi ciklus során.

Ami marad a régiben:

 • játszva tanulunk,

 • cserkészmódszereket használva,

 • keretmese segítségével.

Lényegében a cserkészetünk tartalma nem változik, csak kibővül az új lehetőségek révén. Továbbra is csomózni tanulnak majd az őrsök, megtanulják a himnuszt, játszanak és énekelnek. Viszont ehhez most hozzájön egy előre nem meghatározott rész, amit az őrsök találnak majd ki a maguknak választott célok alapján.

Az új nevelési koncepcióban hitet teszünk amellett - amiben egyébként Bi-Pi is hitt - , hogy a gyerek fel tudja ismerni a szükségleteit, és tud dönteni a saját fejlődése kapcsán. Az új koncepció egyik sarokköve, hogy a cserkészet keretein belül biztosítsuk minél szélesebb körben a gyerek szabad választási lehetőségét.

Nem arra kell gondolni, hogy akkor mostantól Pistike számháborúzni akar minden héten, Matyi pedig állatos kvízt töltögetne, és ebből persze állandó káosz és vita van. Sokkal inkább arról van szó, hogy Pisti maga dönti el, hogy a két hét múlva esedékes őrsi programban ő milyen feladatot fog ellátni, pl. hogy a biciklitúrára ő nézi ki az útvonalat térképen. Mindezt úgy, hogy az őrsvezető és a keretmese segít abban, hogy a választott feladatok a sokszínű személyiségfejlődéshez vezessenek.

Az őrsi összejövetelek, a ciklusok, illetve az önértékelés folyamata a Módszertani útmutató 3-6. felyezetében találhatók részletesen és példákkal gazdagítva.

Az Egyéni fejlődés jelentősége

A nevelési módszerünk sokat köszönhet Malomsoki Veronikának és Esse Bálintnak, akik az egyéni fejlődés, fejlesztés és teljes emberré fejlesztés témakörét járják körül a CSVK 2020 podcastjében.

 1. Honnan ered az egyéni fejlődés a nevelési módszerünkben?

 2. Miért fontos, mi a jelentősége?

 3. Hogyan valósítható meg az őrsi életben?

 4. Létezik-e folyamatos fejlődés?

OV-tajolo_2016_2_celkitüzések.pdf

Korosztályos nevelési célkitűzések

Minden korosztály számára összeírtuk a nevelési célkitűzéseket, ezeket egy táblázatba foglalva találod.

OV-tajolo_2016_4_szintlépés.pdf

Szintlépések

Útmutató a szintlépésekhez és az év végi kalandokhoz.

OV-tajolo_2016_6_kihivasok.pdf

Kihívások

Útmutató a kihívásokhoz; a kihívások 10 kategóriájának listája, valamint a 3 sastoll kihívás leírása.

OV-tajolo_2016_7_cserkeszev.pdf

Egy egész cserkészév

Egy cserkészév a teljes NéMó beépítésével lépésről lépésre, kicserkész tevékenységekkel, projektötletekkel.