Egyszerűsítés - A fokozatok

Ez a videó egy összefoglaló a három fokozatról és azok egymásra épüléséről.

Az egyes fokozatok kidolgozásán folyamatosan dolgozunk. Első körben az első fokazattal készültünk el, ehhez gyűjtöttünk számotokra segédanyagokat is a weboldalon. 

Bízunk benne, hogy ezzel is segítünk nektek, hogy minél könnyebben el tudjátok sajátítani a NéMót.

Nemofokozatok.mp4
FokozatTablazat.pdf

Az első fokozat

Az őrsi foglalkozás imával indul és ezzel is fejeződik be. További szerves részét képezik a kiscserkész- és cserkészmódszerek (pl. játék, kézügyesség, zene, mozgás), amelyekből kedvünkre válogathatunk. A kötelező minimum tudásanyag átadása valamilyen módszertani segédeszköz alkalmazásával történik. A keretmese vagy az őrsin belül egy tevékenységre, vagy az egész őrsi foglalkozásra ráhúzva jelenik meg. Főleg a kiscserkészeknél fontos. Az őrsi foglalkozás végén önértékelésre kerül sor. A szabad választás során a gyerekeknek lehetőségük van arra, hogy szabadon válasszanak egy (általuk elvégezni kívánt) elemet (programpontot) a következő őrsi gyűlésre.

Az év végén az őrs szintet léphet. Ennek feltétele a kötelező minimum tudásanyag ismerete és az év végi kaland, amelyhez az őrsvezető saját kútfőből vagy az ŐV-tájolóból meríthet ötleteket. 

Ennek lényege, hogy az őrsvezető a saját tempójában haladhat. Amikor úgy érzi, készen áll rá, továbbléphet a következő fokozatra, de akár évekig is elidőzhet az elsőnél. A következő fokozatok kidolgozott változatát az új évben fogjuk nyilvánosságra hozni.