Önértékelés-ötletek

Az önértékelés a NéMó egyik alapköve. Ahogy minden máshoz, ennek elsajátításához is időre, gyakorlásra van szükség. Ezáltal a gyerek fokozatosan megtanulja reálisan értékelni önmagát és teljesítményét, amely később az egészséges önértékeléshez vezet.

Az alábbiakban játékos ötleteket találsz az önértékelés megvalósításához.

Színezés

Az őrstagjaidnak készíts egy színskálát, melyen minden szín egy jelentéssel bír! Pl. barna - unatkoztam az őrsi gyűlésen, zöld - jól éreztem magam. A gyerekek olyan színnel színezzék ki az adott elemet (lehet ez egy rajz, színező, homok, kő, ami a keretmeséhez, vagy az őrsi gyűlés témájához kapcsolódik, pl. virág, bab), ahogyan az őrsi gyűlésen érezték magukat.

Ragasztás

Az őrstagjaidnak készíts elő egy adott elemet (virág, szív, levél stb.). Kérd meg őket, olyan magasra ragasszák, tűzzék a falon, faliújságon, keretes elemen, amennyire jól érezték magukat az őrsi gyűlésen!

Kísérletek

Használj különböző kísérleteket! Pl. vulkán - készíts elő szappant, ecetet és szódabikarbónát!

Pontos recept:

1.Tegyél két-három evőkanál szódabikarbónát a befőttesüvegbe. (Ezt a gyerkek adagolhatják a 2-3.pontot előkészítheted te.)

2.Önts kb. fél-egy deciliter ecetet a befőttesüvegbe .

3. Önts kb. fél-egy deciliter szappant a befőttesüvegbe.

A gyerekek annyi szódabikarbónát adagoljanak a pohárba, amennyire jól érezték magukat.

Gyűjtögetés

Minden őrstagodnak készíts elő egy poharat, befőttes üveget, dobozkát, amelybe gyűjteni tudja az adott elemet (pl. homok, csillámpor, lencse, üveggolyó)! Hangsúlyozd ki, csak annyit válasszon az adott elemből, amennyire értékeli magát, a fejlődését!

Rajzolás, krétázás

Az őrstagod csak egyszerűen rajzoljon le valamit, amit szeretne. Amit rajzol az önértékelés pillanatában, az jellemzi jelenlegi hangulatát, kedvét.

Lufifújás

Szerezz be minden őrstag számára egy lufit! Mindenki annyi levegőt fújjon a lufiba, amennyire értékeli a teljesítményét az őrsi foglalkozáson.

Mihez HAsonlítok?

Kérd meg az őrstagjaid, válasszanak egy tárgyat, ételt, híres személyt, amelyhez hasonlítják teljesítményüket, kedvüket. Indokolják meg!

Megkezdett mondatok

Írj megkezdett mondatokat, pl. „Így éreztem magam...", „Ez volt a hiányosságom...“; kérd meg az őrstagjaid, fejezzék be a mondatokat a saját érzéseik alapján!

Hangulatkártyák

Használj kártyákat (Dixit, Empátia, SZMCS-hangulatkártyák) érzéseik kifejezésének megkönnyítéséhez! Válasszanak egy képet, majd indokolják meg választásukat. Segítheted őket kérdésekkel.

EMOJI

Válasszanak a hangulatuknak megfelelő hangulatjelet, vagy rajzolják le.

Szóbeli értékelés

Az őrstagjaiddal csak egyszerűen beszéljétek meg, ki hogyan érzi magát, hogyan értékeli a munkáját bármiféle segédeszköz nélkül!

Mozgás

Az őrstagjaid dobjanak, fussanak, ugorjanak olyan messzire, amennyire jól érezték magukat/ értékelik önmagukat.