egész őrsik

Erdei tündérek

Korosztály: cserkész

Nem: lányok

Alapfelállás: Az erdei tündérek elvesztették A Nagy Könyv pár lapját, amely minden tudásukat tartalmazza. A tündéreknek meg kell keresniük a hiányzó lapokat.

Ki az őrsvezető? Az erdei tündérek vezetője

Kik az őrstagok? tündérek

A történés:

A tündérek vezetője rendkívüli gyűlést hív össze, amelyen elmondja, hogy elvesztették A Nagy Könyv néhány lapját, ami a legfontosabb gyógynövényeiket tartalmazza. A tündérek segítségét kéri, hogy keressék meg a hiányzó darabokat.

Minden tündér kap egy virágkoszorút a fejére, hogy messziről is észrevegyék egymást az erdőben, és így több helyen tudjanak keresgélni egyszerre.

Cserkésztudás (gyógynövények): Szétszórva megtalálják az összes lapot és préselt növényt. Ekkor a tündérek vezetője visszahívja őket, és közösen összepárosítják a növényeket és a leírásokat.

Ezután kilyukasztják és összefűzik a lapokat, hogy többé ne vesszenek el.

Kézügyesség: Mivel a könyv borítója még üres, mindenféle természetben talált dologgal ki lehet dekorálni.

Játék: A nehéz munka után nem árt a szórakozás, ezért a tündérek kedvenc játékát, Tündérfogócskát játszanak.

Önértékelés:

Az őrsi végén az önértékeléskor mindenki olyan nagy virágcsokrot szed, amennyire értékeli önmagát.

Egyéb kiegészítők: legjobb tavasszal, a természetben

Kellékek:

- préselt gyógynövények és leírásuk

- virágkoszorú

Kidolgozta: Lili

Hajótörés

Korosztály: cserkész

Nem: mindkettő

Alapfelállás:

Egy hajótörött a bennszülöttek segítségét kéri a tutaja megépítéséhez.

Ki az őrsvezető? hajótörött - Matilda

Kik az őrstagok? bennszülöttek

Történés:

Matilda egy hajótörés áldozatául esik, de nem messze onnan észrevesz egy szigetet. Először azt hiszi, egyedül van a szigeten, majd találkozik a bennszülöttekkel, akik később segítenek Matildának megépíteni tutaját, amellyel elhagyhatja a szigetet és hazatérhet.

Az őrsi menete:

- keret

- ima

- beavatás: Mivel Matilda még nem igazán ismeri a bennszülötteket, megkérdi, kik ők és melyik törzshöz tartoznak. Ezután kitalálnak maguknak egy saját törzsi nevet (pl. Mohikán/Avandzsuki), illetve saját tesfestésük lesz, hogy mindig megismerjék egymást (pl. egy csík a homlokukon arcfestékkel).

- kincskeresés/alapanyag beszerzése: pl. egy ottlevő autó rendszámát kódolva találják meg, és innen fogják tudni, hogy hol vannak az alapanyagok (több helyen is szét lehet szórni őket).

Kódolás formája: Egy füzetbőrt/eurobalt szétvágok hosszú csíkokra, és mindegyikre csak egy betűt írok centropennel. Amikor megvan az összes nyom, akkor egymás fölé rakják a eurobalokat, és így jön ki a teljes kód.

- Játék: Óriáscsomó - felkészülés a nagy építésre. Célja, hogy nagyban is lássák, milyen egy csomó, és hogy nem olyan egyszerű kibogozni.

- Tudásanyag: Csomózás - a tutaj készítéséhez szükség van pár csomóra, pl. egyszerű kettős, szorító nyolcas és keresztkötés.

- Tutaj megvalósítása

Önértékelés:

Vitorlafestés kézlenyomattal - színek szerint, minden szín mást jelent.

Szükséges hozzá: anyagdarab, akrilfesték, kezük, ecset.

A zászló megmarad emlékbe.

Kellékek:

Keretruha, tutajalapanyag (fa, kötél, anyag a vitorlának), kötél a tudásanyag elsajátításához.

Kidolgozó: Darnay Jázmin

Szeretetnyelv

Korosztály: cserkész

Nem: lányok

Alapfelállás: Emese, egy a múltból érkező ősmagyar lány azért jött, hogy megtalálja az emberekben a jót. Ebben az őrs segítségét kéri.

Ki az őrsvezető? ősmagyar lány: Emese

Kik az őrstagok? Segítők, akik ősmagyar neveket kapnak, és az őrsi folyamán csak az új nevükön szólíthatják egymást.

A történés:

Emese nem talált magának barátokat, mert nem tudta meglátni az emberekben a jót. Az istenek elküldték őt a jövőbe, hogy rátaláljon az emberekben lakozó jóságra, barátokat szerezzen, és megtanítsa a szeretet nyelvét a világgal. A törzs sámánjával (SÖV) érkezett, aki segít neki visszajutni a múltba, ha bevégezte küldetését.

- Keret: Emese elmondja, miért jött, és miután megérdeklődte a többiek nevét, számára egyszerűbben megjegyezhető nevekkel illeti őket. (Kizárólag ősmagyar nevekkel, amiket cetlire írva viselnek is az őrsi ideje alatt, a pólójukra tűzve.)

- Játékok: Emese arra kéri társait, segítsenek neki rájönni, hogyan kell meglátni másban a jót. Játszanak egy játékot, amelyben mindenki hátára van ragasztva egy papír, és mindenki mindenki papírjára leírja, mit szeret az adott emberben. A játék végén felolvassák, milyennek látják egymást, és elmondhatják ezzel kapcsolatos véleményüket.

Ez még nem elég Emesének ahhoz, hogy elhiggye, mindenkiben van jó. Még nem bízik teljesen az emberekben, ezért egy bizalomjátékot játszanak. Kis kört alkotva valaki a kör közepére áll és hátradől, társai pedig elkapják. Lehetőség szerint mindenki kipróbálja a hátradőlést, erősítve ezzel az őrsi bizalmat.

Emese már megbízik a többiekben, és elhiszi, hogy az emberekben van jóság. Megmutatja társainak a kedvenc játékát. Ez lehet bármi. Jelen esetben a kezekkel dobolósat választottam. Közbeállunk egy asztalt. Mindenki lehelyezi a tenyereit az asztalra, keresztezve egymás kezeit. Tehát a jobb tenyered a melletted jobbra álló kezei közt pihen, a jobb karod felülről keresztezi a jobb szomszédod kezeit, míg bal oldalról ugyanez, csak aluról teszed be a kezed a bal szomszédod kezei közé. A játékvezető elindítja a játékot azzal, hogy egyet dobbant valamelyik kezével, és meghatározza a kör haladási irányát. A megadott irányban dobbantanak az egymást követő tenyerek. Ha valaki kettőt dobbant, a kör a másik irányba halad tovább. Ha valaki elrontja vagy nem reagál időben, az illető azon keze kiesik a játékból, amelyikkel elrontotta a lépést.

Az új barátságot erősítve, közösen kitalálnak egy közös kézfogást.

-Tudás: A sámán azt mondja, hogy csak úgy juthat vissza Emese a múltba, ha még megosztja a jövő nemzedékével az öt legfontosabb szót a világon. Ezek rovásírással vannak írva, amiket meg kell fejteniük. Ezeke a következők: szeretet, barátság, összetartás, megbocsátás, elfogadás. Amint megfejtették, együtt írnak egy rövid verset a barátságról, amelybe belefoglalhatják a fenti szavakat is. Ezt hangosan felolvassák, és így a sámán meg tudja nyitni a kaput a múltba.

- Ima: Emese, mielőtt elmenne, hálát ad az isteneknek és az új barátainak, amiért segítettek neki. Mindenki elmondja, miért hálás.

Önértékelés:

Mindenki kap egy szahara sátrat ábrázoló rajzot. A sátrat kell feldíszíteni motívumokkal. Minden motívum mást jelent; meg van adva, hogy mi micsoda. Pl.: virág = boldogság. Szükséges hozzá: rajz a sátorról, ceruzák.

Kellékek:

- keretruha,

- szavak rovásírással,

- sátor rajz + ceruza az értékeléshez.

Kidolgozó: Szeif Éva

Labirintus

Korosztály: cserkész

Nem: lányoknak/fiúknak/fiús lányoknak

A keretmese címe: Labirintus (Maze Runner az alapja)

Alapfelállás:

Hol vagyunk? – labirintusban

Kik vagyunk? – „Futók”

Miért? – Beragadtunk a labirintusba, és onnan akarunk kijutni.

Motiváció: Ha nem jutunk ki, akkor „megszúrnak” a Sikítók (itt akár egy vezető be is öltözhet és ijesztgethet, ha nagyon hatásvadász akarsz lenni)/elfogy a kajánk/vagy ilyesmi, ha nagyon nincs kedv.

Ki az ŐV? – egy Futó/a Futók vezére

Kik az őrstagok? – labirintusban ragadt fiatalok (vagy cserkészek, akik segíteni jöttek)

Történés:

Cél: ki akarunk jutni

- Meg kell keresni az utat kifelé – ez függ attól, mekkora területen akarod, de lehet ez akár egy portya/ meseerdő keretében is,

- Vagy: elkészíteni az eszközt, amivel kijutunk,

- Vagy: szabadulószoba (itt a vezetőtárs nyitogathatja/csukogathatja a szobákat, megadva a hely feelingjét),

- Vagy: akadálypálya,

- Vagy ez mind :D (pl. Kiszabadulsz az őrsi szobából, végigmész az akadálypályán, a végén elkészíted a kulcsot és kint vagy.)

Önértékelés:

- Végén bontotok egy csokit és mindenki annyi kockát visz el, amennyire értékeli magát (pl. egy ötös skálán)

- Olyan hangosan síkítasz, amennyire jó voltál. (Csak óvatosan ezzel!)

Kellékek:

- koszolható, szakadt vagy már koszos ruha, mint keretjelmez

- a Sikítónak: injekciós tű (régi gyerekjáték akár), fekete csuha - a lényeg, hogy legyen ijesztő, na!

- szabadulószoba (ha van): ideális környezettudás anyag ismétléséhez, ill. akár új tanulásához (pl. számzár 1907)

- sikító fogócska (mint a Libuskáim, gyertek haza): A falig kell elfutniuk a futóknak, miközben a fogó(k) középtájt várnak rájuk. Akit elkapnak, az is fogó lesz. Aki legtovább bírja az „nyer”.

- a csomókat is beleépítheted az akadálypálya részébe (pl. létrát kötöznétek össze).

Készítette: Joli; elérhetsz (ha bármi kérdésed van) facebookon Jolika Pomichal néven.